top of page

Junior vs Senior Designer, jaký je mezi nimi rozdíl?

Aktualizováno: 14. 9. 2019

V angličtině se tyto skupiny rozlišují názvem "junior" "mid-level" a "senior." Když jsem v 18 přišla do Anglie, nechápala jsem proč všude hledají designéry ve věku 50+ . No pak mi došlo, že Senior není senior.


Pojďme se tedy podívat na hlavní rozdíly mezi Junior, Mid-level a Senior designérem.

Co odlišuje zkušené a nezkušené designéry, a jak se posunout o level výš.


V tomto článku:

  • Definice Junior / Mid-level / Senior Designer

  • Jak se posunout na další level

  • Věci, které prozradí, že jste začátečník

  • Závěr





Na úvod si ujasněme, co přesně tyto pojmy znamenají:


Junior Designer (začátečník)

  • Tvoří pro klienta, ne pro uživatele

  • Navrhuje přesně to, co mu bylo řečeno.

  • Klientovi neumí říct "ne" a neumí si obhájit / prezentovat svůj názor

  • Nemá dostatek zkušeností k tomu, aby pochopil, co klient skutečně potřebuje

  • Musí být pod dohledem a kontrolou zkušenějšího designéra

  • Obvykle začíná svou kariéru po absolvování školy


"Ať to vypadá dobře" Ilustrace od Julie Zhuo


Mid-level Designer (pokročilý)

  • Nepotřebuje dohled a zadanou práci zvdládne dokončit samostatně od začátku do konce

  • Dokáže řešit výzvy a rozhodnutí na základě získaných zkušeností


Senior Designer (expert)

  • Aplikuje strategické myšlení v tom, jak poskytovat nejlepší služby koncovému uživateli.

  • Využívá svoje zkušenosti, aby klientovi pomohl zlepšit jeho koncept a strategii

  • Skvělé prezentační schopnosti

  • Učí a mentorují ostatní designéry


"Přidaná hodnota" Ilustrace od Julie Zhuo



Jak se tedy posunout ve své kariéře designéra?

Začněte u sebe.


Z knihy "Steal like an artist" od Austina Kleona
Z knihy "Steal like an artist" od Austina Kleona

  • Kritika. Schopnost přijmout kritiku vaší práce, bez ohledu na to, jak moc úsilí a času jste do ní vložili. Zpětná vazba je návrh na změnu, nikoli žádost. Osoba, která vám poskytne zpětnou vazbu, pouze myslí nahlas a chce vás povzbudit, abyste o problému stále přemýšleli. Pokud máte pochybnosti, udělejte to, co vám bylo řečeno, a jako alternativu navrhněte své vlastní (snad lepší) řešení. Pamatujte, že jste tam, kde jste, protože váš manažer / klient ve vás věří.

  • Vděčnost. Buďte vděční za práci. Venku je spousta konkurence, spousta lepších myslí a dokonce lepších nápadů.

  • Poctivost. Nevymlouvejte se a buďte připraveni převzít odpovědnost za jakékoli nesprávné kroky a chyby. Vyhněte se myšlenkám jako: „klient tomu stejně nerozumí, tak mu nepřiznám, že je to moje chyba.“

  • Prezentace. Pokud bych měla říct jednu věc, co opravdu odděluje profesionála od začátečníka, pak jsou to prezentační schopnosti. Prezentujte svoji práci a rozhodnutí na základě dat a testování. Připravte si argumenty proč jstě udělali právě tato rozhodnutí a jak to ovlivní klientovu situaci. O prezentaci a jednání s klientem se můžete dočíst v mých příštích článcích.

  • Vzdělání. Držte krok s nejnovějším softwarem. Studujte nové oblasti, které vám umožní nabízet lepší a komplexnější služby. Například polygrafický průmysl se vyvíjí bleskovým tempem. Neustále se zavádějí nové technologie, techniky, produkty a procesy. Nebo pokud jste grafik, rozšiřte si okruh vzdělání třeba o marketing nebo web design. Pro online learning doporučuji například LinkedIn Learning nebo Udemy.

  • Specializace. Od konkurence se můžete odlišit, pokud se specializujete na určitou oblast, průmysl nebo rozvíjíte jedinečný talent. U grafika například specializace v sazbě textu, návrhů logotypů, nebo ilustrace.



Profesionál diagnostikuje. Amatér Vám bude hned nabízet řešení a návrhy jak se změnit.



Další věci, které prozradí, že jste začátečník:

  • Tvoříte přesně to co vám klient řekl. V mnoha případech to dává smysl, nebudete přeci tvořit brožuru, když máte za úkol banner. Ale já mluvím o "poslušnosti". Klient řekne: "chci to červeně" a vy to uděláte, nebo se začnete s klientem dohadovat o tom, že to esteticky nebude vypadat dobře. Dále to pokračuje takto... klient: "ale mě se to nelíbí", vy: "ale mě jo", klient: "ale já vás platím." A tahle válka nejde vyhrát. Musíte se ptát a žádat specifikaci, co přesně je špatně, proč to má být červeně? Čemu to pomůže? Co ta barva pro něj změní? je to málo výrazné? Vyvolává v něm barva negativní emoci? V tomhle případě je absolutní základ mít veškerá vaše rozhodnutí podložená a být připraven na prezentaci: "zvolil jsem modrou, protože podle průzkumu cílové skupiny tato barva v 89 % uživatlů vzbuduje pocit důvěryhodnosti."

  • Způsob odevzdání práce. Je veliký rozdíl mezi „dejte mi vědět, co si myslíte.“ a "ze 3 otestovaných návrhů jsem zvolil tohle protože uživatelé v něm vidí X a tím nám to pomůže vyřešit problém Y." Pokud chcete skvělou zpětnou vazbu, musíte svoji práci umět vysvětlit a uvést konkrétní příklad co tím zlepšujete. Vyvarujte se odesílání návrhu bez komentáře.

  • Lorem ipsum. (nebo jakákoli forma zástupného textu) je pro líné designéry. Profesionál píše svou vlastní kopii podle svých nejlepších znalostí a schopností. Pokud o daném tématu opravdu nevíte co napsat, je naprosto v pořádku použít text z jiné odborné stránky na stejné téma (později samozřejmě nahradit vlastním textem). Hlavní je, aby si klient dokázal představit layout a porozuměl rozložení textu.

  • Žádné nebo zastaralé portoflio. Založte si svůj vlastní web a nahrávejte tvorbu přímo tam. Ukážete, že vám záleží na tom, co vytvoříte, než že to jen plácnete do sociálních sítí nebo na Behance - zde může klienta zaujmout práce ostatních lidí a nakonec se rozhoudnout pro někoho jiného. Myslete na sebe jako na jakoukoli jinou firmu. Věřili byste jiné firmě, kdyby neměli web? Asi ne. Vaše portfolio by mělo zahrnovat vaši nejnovější práci a ukázat, že držíte krok se současnými trendy.

Pro tvorbu online portfolia doporučuji stránky wix.com, Weebly.com, squarpace.com (Zaplaťte si pár korun na měsíc pro odstranění reklam), nebo pro pokročilé v tvorbě webu wordpress.org


  • Emailová adresa. Při zakoupení domény si můžete vytvořit vlastní emailovou adresu např.: petr@novak.com . Takový email vypadá daleko profesionálněji než @gmail.com nebo @seznam.cz. Pokud máte populární příjmení jako například Novák a doména pod tímto jménem již není dostupná, doporučuji koupit celé doménové jméno a přidat například hello nebo info před zavináč: hello@petrnovak.com nebo info@petrnovak.com




Závěr


Z knihy "Show your work" od Austina Kleona
Z knihy "Show your work" od Austina Kleona

Každý byl jednou amatér, nikdo se jako profesonál nenarodil. Jde o víc než jen o roky zkušeností. Je to o talentu, chuťi a motivaci se učit. Zaměřte se na odvádění špičkové práce, učtě se z chyb, poskytujte hodnoty, vzdělávejte sebe i ostatní, ptejte se ikdyž jde o hloupost a své ego vždy nechte doma za dveřmi.



Zdroje:




453 zobrazení
bottom of page