top of page

Použití fontů a jejich licence

Typografie je nesmírně důležitou součástí značky. Výběr písma a způsob práce s rozvržením, mřížkou a barevným schématem bude znamenat rozdíl mezi dobrým, špatným a skvělým designem. Existuje spoustu příkladů kde je značka rozpoznatelná pouze na základě typografie, např. CocaCola, Google, Amazon. To znamená, že téměř každý projekt se kterým se jako grafici setkáte, bude zahrnovat požití fontu. A s tím přicházejí některá velmi specifická pravidla týkající se jejich použití.


Znáte to malé zaškrtávací políčko na které musíte kliknout pokaždé, když si stáhnete nebo něco koupíte online? Buďme upřímní, opravdu víte s čím při odkliknutí tohoto políčka souhlasíte? Bohužel, udělování licencí a porušování autorských práv jsou jedny z nejčastějších problémů v designovém průmyslu. Důvodem je obvykle nedostatek informovanosti nebo péče o licenční smlouvy.


Chtěla bych tento problém rozebrat, abyste si vy (nebo vaši klienti) mohli být jisti, že používáte legitimní a řádně licencovaná písma.


☝️V tomto článku slova "font" a "písmo" používám zaměnitelně

☝️V tomto článku slova "Distributor" "prodejce" nebo "dodavatel" používám zaměnitelně a jsou to webové stránky kam autoři nahrávají své fonty k prodeji. Např. MyFonts



Písma jsou kreativní duševní vlastnictví, podobné tvůrčí práci designérů. Protože jsou fonty tak všudypřítomné, jsou tak snadno sdílené mezi uživateli a právní či morální problémy procesu používání písma jsou tak často přehlíženy.

Co je licence a k čemu slouží:


🤗 Licence vám dává oprávnění k použití písma

  • Nekupujete si písmo, kupujete si licenci. Získáváte povolení k jeho používání v souladu s podmínkami licenční smlouvy (nazývané také licenční smlouva „EULA“ End User License Agreement). V licenční smlouvě jsou uvedeny způsoby, jak můžete a nemůžete písmo používat.


Používáte-li písmo bez licence nebo způsobem, který licence nepovoluje, potenciálně znehodnocujete tvrdou práci, která se zabývala vytvářením písma, a zahájíte soudní žalobu



Typy licencí: jak a kde můžete písmo použít


🖥️ Desktop licenses (Licence pro počítače) - umožňují instalovat písmo přímo do počítače. Musíte si dát pozor, kolik uživatelů na základě zakoupené licence může nainstalovat písmo a zda jej můžete použít pro komerční projekty. Prodejci obvykle nabízejí škálovatelné licence, tzn. když přidáte do svého studia další počítače budete muset upgradovat svou licenci a zaplatit další poplatky.


🌐 Licence webfont - vám umožní vložit toto písmo do kódu pro web, nebo e-mail apod. Zatímco pro vytvoření mockupu webu např. s programem Adobe XD byste mohli použít licenci pro stolní počítače, licence webfont je o implementaci písma ve skutečném kódu webové stránky. Zde si musíte dát pozor na to, zda si licence nenárokuje upgrade v případě kdy web dosahuje / přesahuje určitý počet shlédnutí.


👐 SIL OpenSource Licence - tyto písma můžete získat zdarma, sdílet je, upravit si je, a použít je v jakémkoliv online i offline projektu. Patří mezi nejlepší volbu pro designéry. Tato licence umožňuje mnoho věcí, které ostatní ne. 🥇 Google Fonts jsou skvělým příkladem OpenSource Licence, sám Google vydal toto prohlášení: "Fonty si můžete jakkoliv přizpůsobit. A můžete je používat jakýmkoli způsobem, soukromě nebo komerčně - v tištěné podobě, v počítači, nebo na svých webových stránkách".


🔮 Adobe Font (dříve TypeKit) Licenses - Pokud jste členem Creative Cloudu, nezapomeňte že máte v rámci CC balíčku přístup k 1 800 fontům (vždy si přečtěte informace o licenci - zejména informace o používání fontu na webu). ☝️Při použití Adobe Fonts na webu si Váš klient bude muset zakoupit Creative Cloud, aby získal licenci a mohl písmo dále používat. Adobe Fonts navíc nelze použít v serverových aplikacích, ani v mobilních aplikacích bez zakoupení dalších licencí pro tato použití.


📱Licence pro mobilní aplikace - písma do aplikací pro telefony / tablety.


📓 Licence ePub - pokrývají použití v komerčních publikacích


☁️ Serverové licence - umožňují webové, nebo cloudové služby a případy použití SaaS.


💯 Unlimited Licenses (Neomezená licence) - Pokud je váš klient velká organizace, může se vyplatit sjednat s autorem písma neomezenou licenci. To by klientovi dalo právo používat písmo na neomezeném počtu počítačů a pro jakýkoli účel. Neomezené licence obvykle stojí více než 300 000 Kč.


Co je licenční smlouva (EULA)?

  • Písma se obvykle dodávají s licenční smlouvou s koncovým značením (EULA), kterou najdete na webových stránkách dodavatele.

  • Tato smlouva podrobně popisuje všechny různé typy licencí, které nabízejí a všechna pravidla a omezení, která musíte dodržovat.

  • Když zakoupíte licenci na písmo jménem klienta, pošlete jim účtenku (nebo fakturu) spolu s odkazem na webové stránky dodavatele, aby si mohli přečíst EULA z první ruky.


Licence také určují:

  • 👨‍👩‍👧‍👧 kolik lidí může písmo použít: Většina licencí EULA pro stolní počítače omezuje počet povolených „sedadel“ (seats), nebo „pracovních stanic“ (workplaces). Obecně řečeno, musíte si zakoupit další licence pro přidání míst nebo pracovních stanic podle potřeby.

  • 👁️ kolik lidí může písmo zobrazit: Licence Webfont téměř vždy omezují počet povolených zobrazení stránek (ať už kumulativně nebo měsíčně), a licence na digitální reklamy obvykle omezují počet zobrazení reklamy. Některé licence na webová písma nemají žádná omezení, namísto toho můžou mít časové a doménové limity. Pokud má váš klient .co.uk, .com a .net, a má v úmyslu provozovat své stránky trvale, pak se cena za licenci zvýší.

  • 🙅 Písma nelze sdílet (většinou) - Jak je uvedeno výše, smlouva EULA omezí počet zahrnutých pracovních stanic. Pokud potřebujete písmo sdílet, nezapomeňte aktualizovat svou licenci tak, aby vyhovovala dalším instalacím (a ujistěte se, že sdílení je povoleno příslušnou smlouvou EULA).



☝️Používáním, distribucí, nebo úpravou písma mimo rozsah smlouvy EULA můžete otevřít nároky na porušení autorských práv. ☝️



Licence uděluje vlastníkovi právo používat písmo specifickým způsobem


🆓 Dejte si pozor na „bezplatná“ písma

  • Lidé se mylně domnívají, že právě proto, že si zdarma stáhli písmo, je zdarma. Web se však hemží fonty, které jsou pirátské, nezákonně distribuované, nebo zdarma pouze pro osobní použití. Tato písma jsou tak rozšířená a snadno přístupná, že může být obtížné zjistit, zda jsou legitimní. Dokážete si představit, že vaše firemní logo bylo vytvořeno pirátským písmem? Pokud nestáhnete písmo z renomovaného webu, který uvádí, že je zdarma pro komerční použití, tak font pravděpodobně není zdarma.

  • Zde jsou dva renomované zdroje pro získání fontu zdarma: Fonty od Google a lze je komerčně používat a Font Squirrel je také skvěle ověřený seznam bezplatných písem, která přicházejí s komerční licencí.

  • Když si nevíte rady kontaktujte autora!


📤 Měli byste dát klientovi své písmo?

  • Obvykle je odpověď ne. Pokud například plánujete vlastnit písmo použité v projektu pro klienta, můžete klientovi předat finální předlohu jako .pdf připravenou k tisku (vektorizovaný font), ale nikoli samotné písmo. Pokud chce klient používat vybrané písmo, bude si muset zakoupit licenci. Když zakoupíte licenci na písmo jménem klienta, pošlete jim účtenku nebo fakturu spolu s odkazem na webové stránky dodavatele, aby si mohli přečíst EULA z první ruky.


✏️ Rozdíl mezi "živým" a "vektorizovaným písmem"

  • Písmo použité v tomto článku je "živé" písmo. Pokud chcete, můžete text zvýraznit, zkopírovat a vložit. Vektorizované písmo již nemůžete dál přepisovat, kopírovat ani nijak upravovat, protože bylo převedeno na grafiku (je z něj obrázek).


💸 Kolik licence stojí?

  • Poplatky za licence na písma se mohou pohybovat od méně než $20 do stovek dolarů. Společnosti jako Fontspring, MyFonts a Linotype účtují jednorázový poplatek za licenci, zatímco ostatní, jako je Adobe Font jsou založeny na předplatném.


💼 Komerční VS osobní použití

  • Příkladem komerčního využití jsou loga, vizitky, webové stránky a veškeré komunikační materiály, které používáte pro podnikání, ať už interní nebo externí. Osobní použití by bylo něco, z čeho nemáte finanční prospěch, například školní projekt.



🙏 Google Fonts: nejlepší volba

Pokud nechcete nikdy přemýšlet o poplatcích a omezeních za licence na písma, vřele doporučuji Google Fonts. Na výběr jsou stovky písem od Google a jsou zdarma i pro komerční použití na základě licence SIL Open Font License (OFL). Můžete je používat kdekoli a jakkoli, a bez omezení. Písma Google používají i velké společnosti, například Starbucks, YouTube a Deloitte.




Shrnuto, na co dát pozor:

  • Počet lidí, kteří mohou používat licencovaná písma

  • Písma nesmíte sdílet s nikým, kdo nemá jejich licenci

  • Nekupujete si písmo, kupujete si licenci

  • Licenci si vždy pozorně přečtěte, obzvláště u zdarma staženého písma

  • Vždy se ujistěte, že máte správnou licenci pro vaše použití


Slovníček pojmů:

EULA = End User License Agreement

OFL = Only Foreign License

GPL = General Purpose License

SIL = Single Instance License


Zdroje:

555 zobrazení
bottom of page