top of page

8 tipů, jak získat klienty, když začínáte.

Aktualizováno: 14. 9. 2019

Jsem ráda, že se s vámi podělím o tipy a triky jak získat své první klienty, když v designu teprve začínáte. Udělat krok k tomu být na volné noze může být bez jistých klientů docela děsivé, jenže právě být sám sobě vlastním šéfem je ta nejlepší práce - teda pokuď máte zakázky.


V tomto článku:

  • Jak začít a co mít perfektně připravené

  • 8 tipů, jak získat klenty

  • Závěr




Jak teda začít?

Dobrá otázka, pokud jste ještě nikdy neměli žádného klienta, bude pro vás celý tento proces neznámý a možná i frustrující, obzvláště pokud jste bez zakázek delší dobu.


Portfolio

Pokud nemáte portfolio, můžete si také říkat astronaut, právník nebo lékař, protože nikdo nebude věřit, že jste designér.


Jak jsem již psala v předchozím článku o tom jak poznat začátečníka - "Založte si svůj vlastní web a nahrávejte tvorbu přímo tam. Ukážete, že vám záleží na tom, co vytvoříte, než že to jen plácnete do sociálních sítí nebo na Behance - zde může klienta zaujmout práce ostatních lidí a nakonec se rozhoudnout pro někoho jiného. Myslete na sebe jako na jakoukoli jinou firmu. Věřili byste jiné firmě, kdyby neměli web? Asi ne. Vaše portfolio by mělo zahrnovat vaši nejnovější práci a ukázat, že držíte krok se současnými trendy".




Forma byznys návrhu

Aneb jak přesvědčit lidi, aby si vybrali právě vás. Návrh je důležitou součástí při hledání klientů pro vaše podnikání.


Pro vytvoření dobrého návrhu jsou klíčové následující body:

  • Nalezení problému: Promluvte si se svým potenciálním klientem a zjistěte, co chce, protože klíčem dobré nabídky je vyřešit problém vašeho zákazníka

  • Vaše řešení: Vysvětlení toho, jak vaše strategie pomůže a vyřeší jejich problém

  • Určení následujícíh kroků: Platební podmínky, všeobecné podmínky, datum uzavření smlouvy apod.


Existují šablony předvytvořených navrhů pro designéry, které můžete použít a změnit tak, aby nejlépe vyhovovaly vaším službám a klientům.

Existují šablony předvytvořených navrhů pro designéry, které můžete použít a změnit tak, aby nejlépe vyhovovaly vaším službám a klientům.



Další užitečné odkazy:


O skvělých návrzích bude můj příští člnánek, kde se na psaní takových návrhů zaměřím podrobnějí.



Určete si cíl

Na čem chcete pracovat, kolik peněz chcete vydělat, čeho chcete dosáhnout. Zde je tabulka, kde si můžete zapisovat aktuální a ideální příjem, výdaje apod.





A teď moje tipy, kde získat první klienty:

  • Pracujte zdarma

  • Oslovte rodinu a přátele

  • Doporučení ostatních

  • Re-design již vytvořeného projektu

  • Přihlašte se do Topdesigner a Upwork

  • Šablony a fotobanky

  • Prodávejte sami sebe

  • Networking a facebook skupiny



1. Pracujte zdarma

Pokud začínáte opravdu od nuly, pak skvělým způsobem jak získat dlouhodobé klienty, je nabídnout některé z vašich služeb zdarma. Zárověň tak budete pracovat na reálných projektech, které si dáte do vašeho portfolia a spokojený klient vás doporučí dál.


Taky můžete napsat lidem, co už nějaký design nebo web mají a nabídnout jim vaše služby. Tento druh emailu by měl být speciálně strukturovaný, protože protistrana vás vůbec nezná, je důležité mít skvěle nachystanou nabídku.


Najděte si firmu, u které se vám prostě líbí co dělají, a vytvořte jim třeba domovskou stránku nebo logo zdarma. Napište jim se slovy "pokud se vám to líbí, je to vaše." Můžete si do patičky webu dát link na vaše portfolio, nebo se s majitelem domluvit na referenci.


Spolupracujte s charitou. Charity jsou skvělé první projekty, velká část z nich je skvělá v tom, co dělají, ale jejich design je většinou velká bída.


Při práci zdarma mějte na paměti tyto věci:

  • Pokud děláte projekt zdarma, ujistěte se, že klient chápe, že vás najímá pro vaši vizi a odbornost. To, že je projekt zdarma neznamená, že byste neměli brát v úvahu vaše zkušenosti a odborné znalosti.

  • Promluvte si s klientem ještě PŘED zahájením projektu o možném získání doporučení po dokončení projektu (ujistěte se, že k tomu dojde!).

  • Dejte najevo, že pro ně rádi budete pracovat i v budoucnu - již za peníze.



2. Rodina a přátelé

Pokud začínáte prací pro člena rodiny, nebo kamaráda, není se za co stydět. Peníze jsou peníze. Zkušenost je zkušenost. A vy potřebujete oboje.


Kdokoliv kdo má v rodině firmu se může jednoduše domluvit na spolupráci. Ze začátku to může být na menších projektech, ale i díky tomu získáte další doporučení a bod v portfoliu.


Práce pro přátele - pracovat zdarma nebo za peníze? K tomu Vám postačí jednoduchý návod jestli pracovat zdarma nebo ne. Nicméně, ať už za peníze nebo ne, přibyde vám další doporučení a zkušenost.



3. Doporučení


Celý můj byznys stojí pouze na doporučení od ostatních. V designu je to opravdu ta nejdůležitější věc k získání nových klientů, a k tomu se musíte propracovat, jak jsem již psala, například prací zdarma - skvěle odvedenou prací zdarma.


Lidé důvěřují osobním doporučením více než portfoliu, skvělému životopisu, profilu LinkedIn nebo blogu.

Odvádějte špičkovou práci a lidé vás budou doporučovat sami. Obzvláště důležití jsou klienti, kteří vlastní firmu, ti pravděpodobně znají i ostatní, kteří potřebují nový web, editaci videa, magazín produktů, logo atd.



4. Re-design již vytvořeného projektu

Upravte populární web a vysvětlete, proč jste provedli právě tyto změny.

Jste webový designér? Vytvořte šablony známých webových stránek. Grafik? Navrhněte třeba nové sady ikon. Jde jen o to předvést co umíte.


Proč to dělat? Předvedvedete svůj talent jak jiným designérů, tak potenciálním klientům. Ukážete, že máte konkrétní nápady.




5. Přihlaste se do portálů jako je Topdesigner nebo Upwork


Top designer - Česká platforma, zde získáváte zákazníky formou soutěže. Zákazník popíšete své požadavky, zvolí výši odměn a délku soutěže. Dále nahrajete svoji práci a o zakázku soutěžíte s ostatními designéry. Stejně tak funguje anflická platforma 99Design, kde je konkurence výrazně vyžší.


Upwork - Anglická platforma. Je to online síť určená k propojení profesionálů a klientů. Vytvořte si profil, nahrajte své portfolio a začněte nabízet služby. Mějte na paměti, že Upwork je mezinárodní, přizpůsobte tedy pro tuto platformu i svůj ceník. Najdete tam spoustu lidí, kteří nabízí své služby pod cenou, protože jejich životní náklady jsou jen zlomkem v porovnání v jiných zemích. I tak jsem získávala více než 50% projektů na které jsem se přihlásila, i když jsem podala nabídku proti 30 dalším lidem, kteří měli ceny výrazně levnější. Proč? Protože klienti nechtějí ztrácet čas. Obecně dávají přednost profesionálům, plynným anglickým mluvčím a těm, kteří s nimi nebudou pracovat v 16hodinovém časovém rozdílu.


AngelList - osobně nemám zkušenost, ale funguje na podobném principu jako UpWork a můžete se dostat ke skvělým klientům (hlavně start-upům) jako Uber, Stripe, Skype apod.


Klienti na těchto platformách jako Upwork a AngelList se nestarají jen o to, kolik zaplatí. Chtějí kvalitu. Masivní společnosti jako GoDaddy a Fortune 500's se na tyto platformy spoléhají. Nezavrhujte je.



6. Prodávejte sami sebe


Tvořte svůj vlastní obsah. Založte si blog, youtube kanál, nebo svoji vlastní facebook skupinu. Je něco, co byste mohli ostatní naučit? Sdílejte a vzdělávejte. Většina lidí tohle nedělá, dostanete se tak snadno před konkurenci.


Zaměřte svůj obsah na vaše odvětví - tvořte obsah, který prospívá vašim potenciálním klientům. Například Jaké jsou vaše úspěšné projekty, nebo případové studie? Jaké zdroje (např. užitečné aplikace) můžete sdílet s ostatními? Jaké knihy lze doporučit?


Už jste googlili své jméno? Zobrazujete se na první stránce? Pokud ne, je čas pracovat na SEO. Vždy googlete v anonymním režimu, kde si google nepamatuje vaše jméno.


Nemusíte pouze psát blog, můžete udělat re-design už existujících projektů, nebo tvořte vlastní ilustrace a infografiku, třeba na aktuální téma. Co lidé nejvíce vyhledávají můžete zjistit v Google Trends.


Kvalita je důležitější než kvantita. Jde o to ukázat váš talent a odbornost.


7. Šablony a fotobanky


Nahrejte své fotky nebo grafiku do fotobanky, počkejte na schálení a vydělávejte peníze. Pokud jste web designér, můžete předvytvořit wordpress šablony a nahrát je například na Themeforest.


Pokud byste se chtěli o fotobankách dozvědět víc, přikládám odkaz na skvělý web, kde je vše podrobně vysvětleno.




8. Networking a facebook skupiny


Vemte vizitky a účastněte se workshopů a konferencí. Setkání tváří v tvář je vždy lepší než online komukace.


Účastněte se akcí a konferencí, které jsou relevantní pro vaše zájmy. Nebo možná ještě důležitější jsou ty, které jsou relevantní pro zájmy vašich potenciálních klientů (např. pokud jste grafický designér, běžte na setkání majitelů místních firem). Lidé dávají přednost těm, které již znají a jsou jim sympatičtí - ne anonymní jednotlivci bez osobnosti, kteří jim plní emailovou schránku newslettery.


Přidejte se do facebook skupin pro podnikatele, majitele firem apod. prostě tam, kde máte cílovou skupinu - lidi pro které chcete pracovat. Sdílejte tam vaše portfolio nebo web, pravděpodobně vás admin pak vyhodí, ale stojí to za zkoušku - pár lidí si vás určitě všimne!





Na závěr bych jen řekla, dejte tomu čas, já pracovala zdarma skoro 2 roky, bylo to na střední, kdy jsem měla ke škole další brigádu. Během času jsem si vybudovala vlastní síť klientů, kteří mě dále doporučují a do teď se ke mě vrací.



179 zobrazení
bottom of page